TULE MUKAAN SEIKKAILULLE HALKI VUOSIEN
Milloin sinä kuulit Isosiskotoiminnasta ja Tyttöjen Tuvasta tai Isosisarustoiminnasta ja Ahjolan Poikatyöstä ensimmäisen kerran?
Mihin kohtaa aikajanaamme sinun muistosi sijoittuvat?
Löydätkö sinulle tuttuja ihmisiä, tapahtumia ja toimintaa?
1998
Setlementtinuoren liiton valtakunnallisen Upea Minä – tyttötyön kehittämishankkeen (1998–2000) myötä Suomeen perustettiin erilaista sukupuolisensitiivistä, tytöille suunnattua toimintaa. 1990-luvulla huomattiin, että tytöille tarvittiin nuorisotyössä omannäköistä toimintaa, sillä he jäävät helposti syrjään. Hankkeessa nostettiin esiin tyttöjen elämän ja tyttökulttuurin erityispiirteitä ja koulutettiin työntekijöitä.
Idea Isosiskotoiminnasta syntyi Upea Minä -hankkeen inspiroimana syksyllä 1998. Nuorisosihteeri Sinikka Niskasen johdolla Ahjolassa pohdittiin, millaista tyttötyötä Tampereella tarvittaisiin. Ideoinnissa olivat mukana kerhonohjaajat Kati Malmi ja Niina Numminen. Vapaaehtoisuus, isosiskon merkitys perheissä ja ylisukupolvisuus olivat teemoja, jotka haluttiin yhdistää synnytettävään tyttötyön muotoon. Ideat jalostuivat Upea Minä -hankkeen seminaarissa ja koulutuksessa ja näin syntyi upouusi Isosiskotoiminta.
Mallia haettiin Tukholman Tyttöjen Talolta eli Xist Tjej -forumista, josta löytyi idea myöhemmin perustettavaan Tyttöjen Tupaan. Tukholman vierailun perusteella Helsinkiin perustettiin ensimmäinen Tyttöjen Talo syksyllä 1999 Kalliolan Nuoret ry:n ja Helsingin Nuorisoasiainkeskuksen yhteistyönä.
1999
Isosiskoprojekti alkoi vuonna 1999, kun toimintaan saatiin tukea CIMO:n Nuorten Eurooppa -rahoituksesta. Projektissa ryhdyttiin kouluttamaan vähintään 18-vuotiaita vapaaehtoisia naisia henkilökohtaisiksi aikuiskavereiksi peruskouluikäisille, 6–16-vuotiaille tytöille. Hankkeella ei ollut tiloja, vapaaehtoiset työntekijät järjestivät Isosiskotoimintaa nuorisosihteerin toimistossa.
Ensimmäinen Isosiskokurssi vapaaehtoisille järjestettiin tammikuussa ja syksyllä järjestettiin vielä kaksi kurssia. Kursseja mainostettiin tunteisiin vetoavasti: ”Tule toimimaan paremman huomisen puolesta”. Vapaaehtoisia tavoitettiin upouuteen toimintamuotoon mukavasti. Kurssin kävi 20 Isosiskoa ja vuoden lopussa mukana oli jo yli 10 Sisarusparia.
2000
Isosiskoprojektia oli pyöritetty jo pian kaksi vuotta vapaaehtoisvoimin. Syksyllä 2000 ryhdyttiin hakemaan uutta projektirahoitusta. Toimintaa esiteltiin rahoittajalle Raha-automaattiyhdistyksessä Helsingissä ja hakemusta kirjoitettiin. Projektia esiteltiin myös Tampereella eri toimijoille. Tammikuussa 2001 koottiin yhteen Isosiskoprojektin (1999–2001) tuloksia. Kuudella ensimmäisellä kurssilla aloitti 35 uutta paria.
Syksyllä aloitettiin Isosiskojen toiveesta vapaaehtoiset vertaistuelliset keskusteluryhmät. Vapaaehtoisina toimiville Isosiskoille ja Isosisko-Pikkusisko -pareille ryhdyttiin lisäksi järjestämään yhteisiä toimintapäiviä, retkiä ja leirejä. Elokuussa Isosiskot lähtivät työntekijöiden kanssa tukihenkilöiden koulutusmatkalle Tallinnaan ja Isosiskojen syyskausi avattiin saunaillalla Nutturan Kesäkodissa. Nutturan kesäkotiin on tehty vuosien varrella lukuisia Pikkusiskoille suunnattuja retkiä.
Siskospäivät eli Iso- ja Pikkusiskoparien yhteiset toimintapäivät syntyivät. Koko toiminnan ensimmäinen leiri järjestettiin Julkujärvellä. Sen lisäksi käytiin tutustumassa TV2:een, askarreltiin, pulkkailtiin ja pelattiin. Jouluna järjestettiin ihka ensimmäiset Iso- ja Pikkusiskojen Pikkujoulut Ahjolassa.
2001
Keväällä saatiin tieto uudesta rahoituksesta. Hakemus oli hyväksytty ja Isosiskoprojekti sai jatkaa 2001–2005 Raha-automaattiyhdistyksen kehittämis- ja kokeiluprojektina (C). Nyt voitiin vihdoin palkata kokoaikainen ja osa-aikainen työntekijä. Marraskuussa vietettiin Tyttöjen Tuvan ammattilaisavajaisia 6.11. Toiminnan suojelijana aloitti sosiokulttuurisen innostamisen pioneeri, dosentti Leena Kurki Tampereen yliopistosta.
Vuosi oli täynnä uusia tuulia! Retkikeväällä Iso- ja Pikkusiskot vierailivat näyttelyissä, Helsingin Tyttöjen Talolla ja Linnanmäellä. Kesällä alkoi pitkä perinne, kun tehtiin ensimmäinen retki Viikinsaareen. Isosisko-Pikkusisko -parit alkoivat kaivata tilaa, jossa he voisivat tavata toisiaan. Toukokuussa Siskosparit kokoontuivat suunnitteluiltaan ja elokuussa Isosiskot olivat mukana talkoissa, kun Ahjolan alakerrassa sijaitsevan uuden tilan sisustaminen aloitettiin.
Tyttöjen Tupa, suunnitteluvaiheessaan ”Tyttötupa”, avattiin marraskuussa. Tyttöjen Tuvan avajaiset 3.11. olivat Tuvan ensimmäiset Halloween-naamiaisjuhlat! Marras-joulukuussa Tuvalla alkoi käydä Sisaruspareja ja lisäksi Isosiskotoiminnassa olevia 6–16-vuotiaita Pikkusiskoja ilman omaa Isosiskoaan. Marraskuun Isosiskokurssi oli historian ensimmäinen Tuvalla järjestetty kurssi.
2002
Isosiskotoiminta toimi täyttä vauhtia, Siskospareja oli mukana jo yli 50. Isovelitoiminnasta haaveiltiin ja sitä suunniteltiin yhteistyökumppaneiden kanssa. Isosisko-vapaaehtoisille oli tarjolla vertais- ja virkistystoimintaa. Vuoden aikana järjestettiin viisi jatkokoulutusta kehityksestä ja murrosiästä, itsetunnosta, mielenterveydestä, erilaisuuden kohtaamisesta ja päihteistä. Keskusteluryhmissä Isosiskot tukivat toisiaan vapaaehtoisena toimimisessa.
Uudesta Tyttöjen Tuvasta tuli tärkeä kohtaamispaikka ja monet Pikkusiskot alkoivat käydä siellä joka viikko. Keväällä Tuvalle pääsi ensi alkuun tiistaisin klo 15–19.30 ja torstaisin klo 17–20. Syksyllä aukiolot olivat jo tuttuun aikaan klo 15–20. Työntekijä ja harjoittelija toimivat jutteluseurana ja ohjaten askartelua, leivontaa, pelejä ja läksyntekoa. Isosiskot taas toimivat tupatyöntekijöinä, ohjaajina tai erilaisten tapahtumien järjestäjinä. Uusia juttuja kokeiltiin. Ensimmäisessä kerhossa (2002–2014) kerholaiset pääsivät suunnittelemaan sisältöjä. Syyslomalla taas järjestettiin historian ensimmäinen yökylä!
2003
Keväällä saatiin tieto RAY-projektirahoituksen korotuksesta. Vihdoin voitiin palkata toinen kokoaikainen työntekijä. Myös syksyllä oli aihetta juhlaan! Marraskuussa vietettiin Isosiskoprojektin 5-vuotisjuhlia ja Tyttöjen Tuvan 2-vuotissynttärijuhlia sekä kävijöiden että ammattilaisten kanssa. Tuvalla järjestettiin näyttely Pikkusiskojen Barbieprojektista, jossa käsiteltiin erilaisia tapoja olla nainen.
Tyttöjen Tuvan toiminnassa oli mukana jo sata Pikkusiskoa ja uusia juttuja keksittiin koko ajan. Tuvalla panostettiin kierrätykseen ja kerättiin kävijöiden ideoita. Keväällä vietettiin ensimmäistä Prinsessapäivää eli ohjelmallisia naamiaisia, joita on siitä lähtien juhlittu joka vuosi. Kesällä lähdettiin ensimmäistä kertaa perinteeksi muodostuneelle Unelmaleirille, jossa vietettiin ihania kädentaito-, hemmottelu- ja liikuntapäiviä.
Isosiskotoiminta jatkoi aktiivisesti. Tästä lähin vertaistuellisissa Isosiskoilloissa kokoonnuttiin rentoutumaan ja hakemaan voimia vapaaehtoisena jaksamiseen. Isosiskoja alettiin tukea myös ohjauskeskusteluissa eli Isosiskovarteissa. Eräs aktiivinen vapaaehtoinen teki toiminnalle nettisivun ja esitteen.
2004
Setlementtinuorten liitossa alkoi Sinuiksi – Sukupuolisensitiivisen sosiaalisen nuorisotyön projekti (2004–2007). Isosiskoprojektia päästiin esittelemään marraskuussa setlementtitoimijoiden kanssa järjestetyssä ”Uusia tarinoita tytöistä ja pojista” – sukupuolisensitiivisen nuorisotyön seminaarissa. Syksyllä Tampereella aloitti myös sukupuolista tyttötyötä tekevä Tyttöjen Talo, joka on alusta saakka ollut suunnattu 12–28-vuotiaille.
Tyttöjen Tuvan aukioloissa kävi jopa 15 Pikkusiskoa illassa ja Tupa oli myös Ahjolan kansalaisopiston käytössä. Yhdessä unelmoitiin uusista, rauhallisista tiloista, johon mahtuisi myös Isosiskotoiminnan ulkopuolisia Pikkusiskoja. Tiloissa haluttiin tehdä helpommin erilaisia asioita ja saada yksityisyyttä. Tuvalla järjestettiin Pikkusiskoile avoin ideakilpailu ”Unelma Tyttöjen Tuvasta”. Toiveet toteutuivat syksyllä, kun uudet 200 m2 tilat Ahjolan vastapäätä olevassa Ylä-Voiman talossa remontoitiin. Ahjola sai uuden nuorisosihteerin ja nuorisotyö uuden hienon esitteen!
Syksyllä ryhdyttiin tekemään Tyttöjen Tuvan omaa lehteä. Pitkäikäisten Prinsessasanomien ensimmäisessä numerossa kerrottiin mm. ensimmäistä kertaa järjestetyistä Kesäpäivistä. Päiväleireillä retkeiltiin Nutturan kesäkotiin, Viikinsaareen ja Muumilaaksoon. Tämän lisäksi Ahjolassa oli teatteripäivä ja liikunta- ja askarteluhenkinen puuhapäivä. Tyttöjen Tuvan Kesäpäiviä on järjestetty tästä lähtien joka vuosi. Tuvan apuohjaajille suunnattu Tuparitoiminta aloitettiin innokkaille, esimerkkinä toimiville nuorille.
2005
Keväällä päästiin vihdoin muuttamaan uusiin, upeisiin tiloihin Pispalan valtatien varrelle. Kevään aikana suunniteltiin yhdessä Iso- ja Pikkusiskojen kanssa uuden Tuvan sisustusta, värimaailmaa ja toimintoja ja sisustettiin Tupaa toiveiden mukaiseksi. Toukokuussa järjestettiin Tupaantuliaiset Iso- ja Pikkusiskoille sekä perheille 19.5. Virallisia avajaisia juhlittiin syyskuun alussa 9.9. Syksyllä Isosiskoprojektia arvioitaessa oltiin yhtä mieltä toiminnan tärkeydestä lapsille ja nuorille heidän kasvussaan ja elämäntilanteissaan.
Keväästä lähtien toiminta on ollut sellaista kuin yhä tänäkin päivänä. Isosiskotoiminta jatkui, mutta aukiolot tiistaisin ja torstaisin klo 15-20 olivat tästä lähtien avoimia kaikille; myös niille, jotka eivät olleet mukana Isosiskotoiminnassa. Ohjelmassa oli Pikkusiskokerho, erilaisia retkiä, teemapäiviä, Unelmaleiri ja Kesäpäivät-päiväleiri, jolloin käytiin ensimmäistä kertaa retkellä Särkänniemessä ja pidettiin Yökylä.
2006
Keväällä varmistui RAY:n toiminta-avustus (Ak), joka lupasi Isosisko- ja Tyttöjen Tupa -toiminnalle jatkuvuutta. Kahden työntekijän lisäksi Tuvalla oli apuna myös Ahjolan nuorisotyöntekijä. Työssä luotiin leirin laatukäsikirja ja kerättiin yhteen itsetuntoa tukevaa materiaali. Tavoitteena oli mallintaa toimintaa. Isosiskokahveille (2004–2012) kutsuttiin Pikkusiskojen vanhemmat, joskus taas perheet, Isosiskot tai Ahjolan työntekijät.
Isosisko- ja Tyttöjen Tupatoiminnassa oli mukana jo yli sata Tampereella koulussa käyvää Pikkusiskoa, lähes sata vapaaehtoista Isosiskoa ja noin 50 Siskosparia. Toiminta oli todella suosittua, Pikkusiskot kävivät aukioloissa ja tapahtumissa jopa 2200 kertaa. Uusissa tiloissa riemuittiin, viihdyttiin, koettiin yhteisyyttä, saatiin uusia ystäviä ja keksittiin yhä uutta toimintaa ja ideoita. Keväällä alkoivat viimeisen aukiolon kunniaksi uudet juhlat, Teekutsut, joita järjestettiin vuoteen 2014 saakka.
2007
Vuoden teemana oli hyvinvoinnin tukeminen. Aukioloissa ja Prinsessasanomissa Pikkusiskojen kanssa opeteltiin itsestä huolehtimista ja rentoutumista ja luotiin hyvää oloa hemmottelulla (mm. kauneudenhoitoa), kivoilla työpajoilla (mm. tanssia ja kädentaitoja) ja terveellisellä ruokailulla. Äidit kutsuttiin mukaan Äiti-tytär -hemmottelupäivään. Aukioloissa positiivisten valintojen tekemistä tuettiin elämäntapaohjauksella. Aukioloissa vieraili myös poliisi ja puhuttiin päihteistä. Isosiskojen jatkokoulutuksia järjestettiin samoista aiheista Raitsun eli Raittiustalon kanssa.
Pukeutuminen ja naamiaiset ovat aina olleet aina tärkeitä juttuja Tuvalla! Syksyllä Halloween-naamiaisjuhlassa muisteltiin menneitä teemalla ”Paluu Vanhalle Tyttöjen Tuvalle”. Pukeutumis- ja valokuvauspiste on ollut perinteenä myös marraskuisessa, lapsi- ja nuoristoimijoiden yhdessä järjestämässä Lapsen oikeuksien päivän tapahtumassa, jossa oltiin yli 10 vuotta tukemassa lasten oikeutta iloon, elämyksiin ja identiteettityöhön (2004–2014)!
2008
10 vuotta tyttöjen tukena! Isosiskotoiminnan 10- ja Tyttöjen Tuvan 7-vuotisseminaari järjestettiin 2.12. ammattilaisille Ahjolassa ja Tyttöjen Tuvalla. Seminaarissa muisteltiin toiminnan vaiheita ja aikaansaannoksia ja sen lisäksi järjestettiin näyttelyt Pikkusiskojen töistä, Ihanakuvista ja Tyttöjen Tuvan arkea kuvaavista valokuvista.
Keväällä järjestettiin ensimmäinen Pentinpäiväjuhla 20.3. Tyttöjen Tuvan rakastetun maskotin kunniaksi. Syksyllä oltiin mukana koko perheen yhteisessä Tesomapäivä-ulkoilutapahtumassa, jossa järjestettiin monenlaisia toimintapisteitä vuosina 2007–2015. Jouluna käytiin myös toista kertaa myymässä itse valmistettuja tuotteita Aamulehden joulumyyjäisissä, joissa käytiin myös tulevina vuosina lukuisia kertoja.
2009
Hiihtolomalla oltiin ensimmäistä kertaa mukana Tampereen kaupungin Nuorisopalveluiden Chill House -talvilomafestivaalilla. Vuosina 2009–2015 on järjestetty festivaaliteemojen mukaisia toimintapisteitä tytöille esimerkiksi yhteistyössä Tyttöjen Talon kanssa. Pisteillä on päässyt rentoutumaan, kaunistautumaan ja vahvistamaan itsetuntoa mm. neidon vaakunoiden ja voimaeläinten avulla.
Apuohjaajatoiminta eli Tuparitoiminta alkoi jo ennen uuden Tuvan avautumista vuonna 2004. Tuparit ideoivat, suunnittelivat ja toteuttivat naamiaisia ja leirejä ja toimivat hyvänä esimerkkinä nuoremmille. Tammikuussa 2009 alkoi uusi Tuparikerho, jossa oli ryhmäytystä, jatkokoulutusta ja virkistystä eli Nuorten iltoja, Tupareiden yökyliä ja omia retkiä ja Pikkujouluja. Nuorten ja Tupareiden kesken ideoitiin myös Tuvan musikaalit vuosina 2012 ja 2017.
2010
Isosisko- ja Tyttöjen Tupa -toiminnasta tehtiin toimintaa mallintava kurssimateriaalipaketti, jonka avulla toiminnasta tiedotettiin Setlementtikentällä ympäri Suomea. Materiaalin ansiosta Oulun Tyttöjen Talo aloitti Isosiskotoiminnan syksyllä 2010. Aikuiskaveritoimintaa järjestettiin Oulussa muutama vuosi.
Tyttöjen Tuvan aukioloissa on vuosien varrella otettu ”Ihanakuvia” sosiaalipedagogi Miina Savolaisen Voimauttavan valokuvauksen periaatteiden mukaan. Jokainen on itse saanut päättää millä lailla hänet kuvataan ja oppia näkemään itsensä ja toiset myötätuntoisemmin, rakastettuna ja hyväksyttynä. Tuvalla otettiin ”Ihanakuvia” Eheyttävän valokuvauksen ryhmässä vuosina 2010–2011 ja käytiin retkellä Maailman ihanin tyttö -näyttelyssä. Voimauttavan valokuvauksen ryhmiä on järjestetty myös vuosina 2015–2018.
2011
Suomen Setlementtiliitossa alkoi Tyttötyön verkosto -hanke (2011–2013), jonka puitteissa julkaistiin mm. Tyttötyön kansio. Hankkeen puitteissa pohdittiin myös Isosisko- ja Tyttöjen Tupa -toiminnan toimintamallin levittämistä. Marraskuussa järjestettiin Tyttöjen Tuvan 10-vuotissynttärijuhla aikuisille; vapaaehtoisille ja yhteistyökumppaneille.
Moni kävijä on kasvanut toiminnassa lapsesta nuoreksi. Siksi vuoden aikana ja tulevina vuosina järjestettiin useita nuorteniltoja ja nuorten ja Tupareiden yökyliä toiminnassa mukana oleville nuorille. Illoissa käsiteltiin kasvamista ja tuettiin itsetuntoa.
Syksyllä tehtiin Tyttöjen Tuvan seinäkalenteri eli Ihanakuva-kalenteri vuodelle 2012. Kalenterissa on monenlaisia ”Ihanakuvia” ja voimauttavia valokuvia ja siihen myytiin mainoksia. Lapset ja nuoret osallistuivat kalenterin tekoon maalaamalla valokuvien kehyksiä ja kirjoittamalla runoja.
2012
Toimintamallin levittämistä jatkettiin ja toimintaan luotiin uusi logo. Tyttötyön verkosto -hankkeen työntekijöiden kanssa julkaistiin Tyttöjen Tupa ja Isosiskotoiminta: toimintatavat ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin opas sekä Isosiskokurssin Kurssimateriaali. Isosiskotoiminnan kouluttajakoulutukset järjestettiin Tampereella ja Joensuussa. Tampereella osallistujia oli setlementeistä ympäri Suomen ja Joensuun Setlementissä kurssille osallistuivat tulevat Isosiskot ja työntekijät. Rovalan Setlementissä inspiroiduttiin aloittamaan Isosiskotoiminta Tyttöjen Talon avoimessa toiminnassa.
Syksyllä juhlittiin Kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10. ensimmäistä kertaa Koska olen tyttö -teemapäivää. Tyttöjen Päivässä tyttöjen oikeuksia ja tyttönä olemisen iloja ja haasteita on käsitelty tästä lähtien joka vuosi. Kivojen juttujen toteuttamiseksi hankittiin rahaa luovilla menetelmillä. Tuvalle teetettiin myytäväksi Isosisko-Pikkusisko -t-paitoja ja postikortteja.
2013
Toimintamalli leviäminen jatkui edelleen, kun Joensuun Tyttöjen Tupa ja Isosiskotoiminta aloitti keväällä Joensuun Setlementissä. Joensuun toiminta oli ensimmäinen, jossa toimintamalli otettiin käyttöön kokonaisuudessaan. Toiminnan avajaisia vietettiin elokuussa. Syksyllä Tyttötyön verkosto -hankkeen loppumetreillä oltiin mukana järjestämässä Setlementtiliiton Tyttö- ja Poikatyön seminaaria Tampereella.
Keväällä Isosisko- ja Tyttöjen Tupatoiminnan tukemiseksi järjestettiin Girls, Girls, Girls! – koko perheen hyväntekeväisyyskonsertti, jossa olivat esiintymässä paikalliset bändit. Tapahtumassa myytiin tuotteita ja pidettiin kahviota. Keväällä tehtiin myös nuorten toiveisiin ja kokemuksiin pohjautuva Pelkkä paperihaava -musikaali. Suunnittelu aloitettiin jo edellisenä syksynä ja musikaali toteutettiin ammattilaisten johdolla Suomen lasten ja nuorten säätiön Myrsky-hankkeen rahoituksella sekä Päivikki ja Sakari Sohlbergin Säätiön ja Tampereen kaupungin avustuksilla. Tästä kulttuuriteosta saatiin Pirkanmaan Taikalamppu-lastenkulttuuriverkoston myöntämä Lampun henki -palkinto.
2014
Setlementtiliitossa alkoi MeKaikki! – sukupuolisensitiivisen tyttö- ja poikatyön verkostohanke (2014–2017). Toimintamalli jatkoi leviämistään hankkeen tuella. Kemin Luotolan Nuorten Isosisko-Isoveli -hanke aloitti keväällä 2014, kun toiminnassa ryhdyttiin kouluttamaan vapaaehtoisia. Paikkakunnan tarpeiden mukaisesti toiminnasta tuli lopulta Aikuiskaveritoimintaa, jossa etsitään tukea Pikkukavereille.
Erilaisuuden hyväksyminen ja yhdenvertaisuus ovat aina olleet Isosisko- ja Tyttöjen Tupa -toiminnassa tärkeitä periaatteita ja arvoja. Toiminnan slogan onkin alusta saakka ollut: ”Ole oma itsesi, muuten ei ole ketään kaltaistasi”. Maaliskuussa osallistuttiin ensimmäistä kertaa SPR:n Rasismin vastaiseen viikkoon tekemällä aukiolossa toiminnallisia tehtäviä.
Tyttöjen Tuvalla on aina oltu herkkiä kuuntelemaan lasten ja nuorten toiveita ja ympäröiviä vaikutteita. Syksyllä alkoi nuorten toiveesta roolipeliryhmä, jossa päästiin ohjatusti pelaamaan nuorten lempipelejä ja keskustelemaan pelaamisesta omassa elämässä. Ajan hermolla oltiin, kun Tuvalla osallistuttiin Ravintolapäivään. Yhdessä tehtiin Kuppikakkuja, joita myytiin kahvilassa Tuvalla.
2015
Joulukuussa Isosisko- ja Tyttöjen Tupatoiminnan vapaaehtoistoimintaa esiteltiin MeKaikki!-hankkeen verkostopäivässä. Setlementtitoimijoilla oli kiinnostusta ja toiminta nähtiin tärkeänä. Toimintaan tuli tutustumaan useita ammattilaisia. Joensuussa toiminta laajeni ja Joensuun Poikien Tupa ja Isovelitoiminta aloittivat. Tästä innostuttiin kehittämään toimintaa pojille, olihan Isovelitoiminnasta haaveiltu jo vuonna 2001.
Ajan hengen ja sukupuolisensitiivisen nuorisotyön periaatteiden mukaisesti alettiin pohtia miltä Tyttöjen Tuvalla pitäisi näyttää ja mitä siellä tulisi tehdä eri lailla kuin ennen. Tuvalla haluttiin tehdä toiminnasta mahdollisimman kutsuvaa aivan kaikenlaisille tytöille. Siksi kokeiltiin uusia värejä, uudenlaista sisustusta ja uutta tekemistä, joka tekisi moninaisemman tyttönä olemisen mahdolliseksi Tyttöjen Tuvalla.
2016
Tyttöjen Tuvan 15- ja Isosiskotoiminnan 18-vuotisjuhlavuonna saatiin aikaan paljon uutta. Alkuvuonna julkaistiin Tyttöjen Tuvan omat nettisivut osoitteessa www.tyttojentupa.fi. Vuoden aikana tehtiin paljon ammattilaisyhteistyötä, tarkennettiin toiminnan tavoitteita ja kehitettiin erityisesti seurantaa ja arviointia. Isovelitoiminnan ja poikatyön ideointi jatkui. Ammattilaisilta ja lapsilta ja nuorilta kysyttiin millaista toimintaa erityisesti pojat kaipaavat. Kartoituksen perusteella haettiin korotusta toiminta-avustukseen.
Ryhmätoiminta laajeni ja monta uutta ryhmää aloitettiin erillisrahoitusten avulla. Wauhti-Wilmat -liikuntaryhmässä liikuttiin keväästä asti. Syksyllä haettiin rahaa ja aloitettiin Iloa! -kiertueen eli nuorten musikaaliprojektin harjoitukset. Työntekijät kävivät lisäksi Friends- ja Bella -tunnetaitokoulutuksissa. Näiden pohjalta alkoi Mimmi-ryhmä, tunne- ja vuorovaikutustaitoryhmä tytöille.
Yhteistyökokouksessa koulukuraattoreilta kuultiin tarpeesta perustaa ryhmä sukupuoltaan pohtiville alle 16-vuotiaille. SETA:n kanssa yhteistyönä syntyi uusi nuorten ryhmä Sukupuolen moninaisuus. Moninaisuustyö alkoi sateenkaarilasten ja -nuorten tarpeista ja Moninaisuus meissä -ryhmään ovat myöhemmin olleet tervetulleita myös seksuaalista suuntautumistaan pohtivat.
Isosisko-Pikkusisko -pareille ryhdyttiin järjestämään teatterielämyksiä tamperelaisten teattereiden lahjoittamilla lipuilla. Tästä lähtien Siskospäivät, syksystä 2018 alkaen Sisaruspäivät muuttuivat säännöllisiksi. Sisarusparit ovat päässeet yhdessä teatteriin, konsertteihin, liikunta- ja luontorientoihin ja ovat voineet tehdä muita mukavia juttuja.
2017
Vuonna 2017 oli uusien tuulien aika. Setlementtiliiton MeKaikki! -hankkeen ja muiden aikuiskaveritoimintaa järjestävien työntekijöiden kanssa kirjoitettiin uusi Isosisaruskurssin vapaaehtoisen opas. Loppuvuodesta Tyttöjen Tuvalle alettiin tehdä uudenlaisia, lapsille ja nuorille jaettavia lukujärjestysmainoksia eli lukkareita. Joulukuussa osallistuttiin lasten ottamin valokuvin Setlementtiliiton Suomi 100 nuorten silmin -näyttelyyn, joka kiersi Suomea.
Syksyllä saatiin tieto toiminta-avustuksen korotuksesta. Vihdoinkin pitkäaikainen unelma toteutui ja toimintaa saatiin aloittaa myös pojille! Vuonna 2017 aloittanut Veikkaus ja sen alaisuudessa toimiva Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA (ent. RAY) myönsi rahoituksen Isovelitoiminnalle vuosille 2018–2020.
Isosiskotoiminta voi paremmin kuin koskaan aikaisemmin! Uudistuneilla mainoksilla saattoi olla vaikutusta asiaan. Kurssille osallistui 50 uutta Isosiskoa ja pareja oli mukana yli 60. Syksyllä aukioloja ryhdyttiin pitämään myös keskiviikkoisin ja kolmen aukiolon tahti loppui vasta syksyllä 2019. Terveydenhoitaja alkoi vierailla aukioloissa kertomassa terveistä elämäntavoista. Nuorten ja Tupareiden toivoman, ideoiman ja itse tekemän Iloa! -kiertueen eli musikaalihankkeen harjoitukset alkoivat jo syksyllä 2016. Musikaalin keväisissä esityksissä ja työpajoissa tamperelaisilla kouluilla pohdittiin nuorten toiveesta seksuaalisuutta ja seurustelua.
2018
Syksyllä Isosiskotoiminnan muuttuessa Isosisarustoiminnaksi uudistettiin kaikkien kolmen toiminnan ilme, logo ja esitteet. Syksyllä suunniteltiin Tuvan remonttia yhdessä lasten ja nuorten kanssa. Uuden sisustuksen värejä, kalusteita, tarvikkeita ja huoneiden toimintoja ideoitiin ja niistä äänestettiin. Lokakuussa Tuvalle saatiin uudet lattiat ja keittiö, varaston seinät purettiin ja Tuvan ohjaajat siirtelivät kalusteita, pakkeloivat ja maalasivat seiniä urakalla! Vapaaehtoisetkin olivat mukana maalaustalkoissa. Marraskuussa uutta Tupaa päästiin sisustamaan.
Remontin jälkeen uusi sisustus herätti ihastusta! Tuvalta hyviä toimintaideoita uuteen naisten turvakotiin haki myös nigeriläinen voimanainen Madame Moussa. Hänen johtamansa kansalaisjärjestö sai Suomen hallituksen myöntämän, Saksan liittokansleri Angela Merkelin jakaman tasa-arvopalkinnon työstä tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien ja turvallisen elämän puolesta.
Ahjolan Poikatyö alkoi keväällä ja toimintaa uutta toimintaa mainostettiin tapahtumissa. Monet kuulivat toiminnasta kouluilla järjestetyissä tunne- ja vuorovaikutustaitoryhmissä ja tulivat mukaan muuhun toimintaan. Kesällä järjestettiin poikatyön leiri ja muuta kivaa kesätoimintaa, syksyllä alkoivat ryhmät ja Poikien Lauantait.
Tyttöjen kolmessa aukioloissa ja lukuisissa ryhmissä kävi hurja määrä väkeä! Valokuvaus-, teatteri-, taide- ja lauluryhmissä pääsi ilmaisemaan itseään luovasti ja Mimmi-ryhmissä opittiin tunteista, kaveritaidoista ja rentoutumisesta. Lähikouluilla kokeiltiin Teetä ja sympatiaa -välituntitoimintaa ja pidettiin seksuaalineuvontaa.
2019
Isosisarustoiminta täyttää 20 vuotta ja samalla Tyttöjen Tupa juhlistaa täysi-ikäisyyttään. Ahjolan Poikatyö on ehtinyt jo lähes kahden vuoden ikäinen ja Poikien Tupakin on jo vuoden ikäinen. On suuren juhlan aika! Marraskuussa järjestetty Arjesta juhlaa! Isosisarustoiminnan 20-vuotisjuhlaseminaari ja iltajuhla esittelee toimintaa vapaaehtoisille, ammattilaisille, opiskelijoille ja muille toiminnasta kiinnostuneille.
Vuosi on täynnä juhlintaa myös Tyttöjen Tuvalla. Koko vuoden aukioloissa on ollut hyvinvointia lisääviä teemakuukausia ja joka kuukausi on päässyt rapsuttelemaan Raffe-koiraa. Lasten ja nuorten toiveesta ja ajan henkeen vastaten huhtikuinen Prinsessapäivä nimettiin yhteisellä äänestyksellä ”Kuninkaallisiksi Naamiaisiksi”. Marraskuussa juhlitaan Tyttöjen Tuvan 18-vuotissynttärinaamiaisia. Juhlia on suunniteltu yhdessä ja ne ovat kävijöiden näköiset. Ohjelmassa muistellaan menneiden vuosien iloja ja Tuparien johdolla luvassa on räiskyviä ohjelmanumeroita.