Isosisarustoiminta

Isosisarustoiminta on aikuiskaveritoimintaa, jonka kautta 6–16 -vuotias kokeva lapsi tai nuori voi saada itselleen oman aikuiskaverin eli Isosisaruksen vuodeksi.

Isosisarukset ovat vähintään 18-vuotiaita vapaaehtoisia, jotka käyvät Isosisaruskurssin. Isosisaruskursseja järjestetään ympäri vuoden. Koulutuksen käytyään vapaaehtoinen Isosisarus haastatellaan.

Tämän jälkeen Isosisarukset ja Pikkusisarukset yhdistetään heidän kertomiensa mielenkiinnon kohteiden ja heidän temperamenttinsa perusteella. Tarkoituksena on saattaa yhteen mahdollisimman hyvin toisilleen sopivat Sisarukset. Sisarukset tapaavat 1 – 4 kertaa kuukaudessa sopien keskenään tapaamisistaan. Sisarukset voivat esim. käydä ulkoilemassa, pelailla, leipoa, tehdä käsitöitä, katsoa leffoja, urheilla, käydä uimassa tai tehdä mitä tahansa muuta toimintaa, mikä on juuri heille mieluista ja sopivaa.

Isosisarustoiminnan tavoitteena on löytää toimintaan mukaan ilmoittautuneille tamperelaisille peruskouluikäisille (6 – 16 -vuotiaille) lapsille ja nuorille vastuullinen aikuinen, ystäväksi ja tueksi arkeen ja kasvuun. Isosisaruksena voi toimia täysi-ikäinen aikuinen Isosisko tai Isoveli, jolla on halu toimia myönteisenä mallina lapselle ja nuorelle; tytölle, pojalle ja sukupuoleltaan moninaiselle Pikkusiskolle tai Pikkuveljelle.

Isosisaruksena toimiminen on vapaaehtoistyötä. Se on palkitsevaa ja antoisaa, sillä sekä Isosisarus että Pikkusisarus ovat mukana omasta halustaan. Toiminnan avulla voi saada pienen ystävän, jonka kautta Isosisarus pääsee seuraamaan Pikkusisaruksensa kasvun vaiheita. Isosisaruksena toimimisen edellytyksenä on Isosisaruskoulutukseen osallistuminen. Isosisaruksille järjestetään virkistystoimintaa, jatkokoulutusta ja tukea Isosisaruksena toimiseen. Jokaisen Isosisaruksen rikosrekisteritausta selvitetään ennen oman Pikkusisaruksen saamista. Isosisarukseksi tulee voida sitoutua vuodeksi. Mikäli et jostain syystä voi sitoutua vuodeksi, voit toimia Tyttöjen Tuvalla vapaaehtoisena Tupaisosiskona tai Poikatyössä vapaa-ajantoiminnan vapaaehtoisena.

Pikkusisarus on:
  • kuka tahansa peruskouluikäinen (6 – 16 -v.) tamperelainen tai Tampereella koulussa käyvä tyttö, poika tai sukupuoleltaan moninainen lapsi/ nuori.
Isosisarus on:
  • vähintään 18-vuotias nainen, mies tai sukupuoleltaan moninainen aikuinen.
  • käynyt Isosisaruskurssin.
  • vapaaehtoinen.
  • positiivinen malli Pikkusisarukselle.

Isosisarus ja Pikkusisarus tapaavat toisiaan noin 1 – 4 kertaa kuukaudessa, yhteisen sopimuksen mukaan.

Yhteisen toiminnan sisällön suunnittelevat Isosisarus, Pikkusisarus ja hänen vanhempansa.

Poikien ja Tyttöjen Tuvan tilat Sisarusparien käytettävissä

Poikien ja Tyttöjen Tupa on Iso- ja Pikkusisarusparien käytettävissä keväällä 2019 Tuvan aukioloaikoina. Iso- ja Pikkusiskopareille Tupa on käytettävissä kolme kertaa viikossa ti – to klo 15.00 – 19.30 ja Iso- ja Pikkuvelipareille kerran viikossa maanantaisin klo 15.00 -19.30.

Parien yhteistä toimintaa

Isosisaruksille ja Pikkusisaruksille järjestetään yhteistä toimintaa ympäri vuoden, esimerkiksi yhteisiä Sisaruspäiviä (ja tarvittaessa erillisiä Siskokset- ja Veljekset-päiviä), tapahtumia ja teemapäiviä.

Isosiskot ja -veljet voivat halutessaan järjestää vapaaehtoisesti yhteistä toimintaa muille Sisaruspareille. Toimintaa voi järjestää ennalta sovittuina Sisaruspäivinä tai muulloin Tyttöjen Tuvan tiloissa aukioloaikojen ulkopuolella (esim. leivonta, kädentaidot, pelit) tai muualla (esim. luontoretket, vierailut eri kohteissa). Jos haluat järjestää tapahtuman muille sisaruspareille, ehdota tapahtumaasi Isosisarusten sometileillä (Whatsapp, Facebook) ja/tai ota yhteyttä toiminnan työntekijöihin, jotka neuvovat tilojen varaamisessa ja muissa asioissa. Tehdään toiminnasta teidän näköistänne!

Kevään 2019 Sisaruspäivät Isosiskoille ja Isoveljille (Isosisarus – ehdota tekemistä!)

31.1. klo 16 – 18 Sisaruspäivä ”KYNTTILÄPAJA”
26.3. klo 16 – 18 Sisaruspäivä ”TEATTERILEIKKEJÄ JA MYSTEERIN RATKAISUA”
15.4. klo 16 – 18 Sisaruspäivä ”RENTOUTUSTA JA JOOGAA”
21.5. klo 16 – 18 Sisaruspäivä ”MUOTIKUVAUKSET”

Koulutus, ohjaus ja jatkokoulutus

Pidämme uusille Isosisaruksille tarkoitettuja Isosisaruskursseja ympäri vuoden. Kurssille osallistuminen on edellytyksenä Isosisarukseksi ryhtymiselle.

Jokainen Isosisarus käy ohjauskeskustelussa kahdesti vuodessa. Järjestämme myös vertaistuki- ja jatkokoulutusiltoja sekä virkistystoimintaa neljästi vuodessa. Katso tapahtumien tiedot alta tai etusivun ilmoitustaululta.

Keväällä 2019

Isosisaruskurssi I: ke 13.3. klo 17-19, pe 15.3. klo 17-19 ja la 16.3. klo 10-17.

ke 20.2. klo 16 – 19 Isosisarusten jatkokoulutus: Lasten ja nuorten seksuaalisuus (Ahjola, Nurkkis)

to 21.3. klo 17 – 19 Isosisarusten vertaistapaaminen

Isosisaruskurssi II: ke 15.5. klo 17-19, pe 17.5. klo 17-19 ja la 18.5. klo 10-17.

pe 24.5. klo 17 – 20 Isosisarusten virkistysilta

6 – 16 -VUOTIAAT POJAT, TYTÖT JA MONINAISESTI SUKUPUOLENSA KOKEVAT! Ilmoittautuminen Pikkusisarukseksi eli mukaan Isosisarustoimintaan, Poikatyöhön tai Tyttöjen Tuvalle tästä.

HALUATKO ISOSISARUKSEKSI? Seuraavan Isosisaruskurssin koulutuspäivät ovat ke 15.5. ja pe 17.5. klo 17 – 19 ja la 18.5. klo 10 – 17. Ilmoittautumiset poikatyön ohjaaja Niklakselle p. 044 553 8432 / niklas.soderstrom(at)ahjola TAI tyttötyön ohjaaja Sannalle p. 044 553 8435 / sanna.natunen(at)ahjola.fi.

–> Voit tutustua netistä löytyvään Isosisaruskurssi – Vapaaehtoisen oppaaseen tästä.